Комбінації тіл

  1. Для розігрівання в мікрохвильовій печі рідких страв використовують посудину у формі циліндра, радіус основи якого дорівнює 9 см. Посудина ставиться на горизонтальний диск у формі круга і накривається кришкою, що має форму півсфери (див. рисунок). Радіус півсфери дорівнює 12 см і є меншим за радіус круга. Укажіть найбільше з наведених значень, якому може дорівнювати висота посудини, якщо посудина не торкається кришки.

    АБВГД
    3 см 5 см 6 см 7 см 8 см
    Відповідь
    Г.
    Розглянути випадок, коли циліндр дотикається півсфери. Провести радіус сфери в точку дотику. Розв'язати отриманий прямокутний трикутник.
  2. Правильну відповідь можна дізнатися, натискаючи кнопку Відповідь під завданням. Послуга ознайомлення з повними розв’язаннями завдань з цієї теми коштує 20 грн. Для отримання цієї послуги надішліть зі своєї електронної пошти листа на адресу ssychov@gmail.com з вказівкою теми "6.10. Комбінації тіл". У відповідь Вам надійде розрахунковий рахунок для переказу коштів. Після оплати надішліть скріншот квитанції і на Вашу адресу надійдуть розв’язки у pdf-форматі. Для перегляду зразка розв’язання натисніть кнопку нижче.
    Зразок
  3. У склянку циліндричної форми, наповнену водою по самі вінця, поклали металеву кульку, що дотикається до дна склянки та стінок (див. рисунок). Визначте відношення об’єму води, яка залишилася в склянці, до об’єму води, яка вилилася зі склянки.

    АБВГД
    1:π 2:π 1:2 2:3 1:3
    Відповідь
    В.
    Виразити всі величини через R.
  4. У конус вписано піраміду, основою якої є прямокутний трикутник. Бічна грань, що містить один з катетів основи, утворює з площиною основи кут 60o. Знайдіть об’єм піраміди (у см3), якщо твірна конуса дорівнює 9 см і нахилена до площини основи під кутом 45o.
    Відповідь
    81.
  5. Навколо конуса описано трикутну піраміду, площа основи якої дорівнює 50, а периметр основи - 50. Визначте об’єм V цього конуса, якщо довжина його твірної дорівнює 4. У відповідь запишіть значення .
    Відповідь
    8.
    Виразити радіус з площі трикутника.
  6. У чотирикутну піраміду, в основі якої лежить рівнобічна трапеція з бічною стороною 13 см і основами 18 см і 8 см, вписано конус. Знайдіть площу бічної поверхні конуса Sбічне(у см2), якщо всі бічні грані піраміди нахилені до площини основи під кутом 60o. У відповіді запишіть значення .
    Відповідь
    72.
  7. Навколо правильної трикутної призми описано сферу радіуса 6 см. Радіус сфери, проведений до вершини призми, утворює з бічним ребром кут 30o. Визначте об’єм призми (у см3).
    Відповідь
    121,5.
  8. Сторона основи правильної чотирикутної піраміди дорівнює 6. Бічне ребро піраміди нахилене до площини її основи під кутом 60o. Обчисліть площу S сфери, описаної навколо піраміди. У відповіді запишіть значення .
    Відповідь
    96.
  9. У правильну чотирикутну піраміду вписано сферу, площа якої дорівнює 36π см2. Бічна грань піраміди нахилена до площини її основи під кутом 60o. Знайдіть об’єм піраміди (у см3).
    Відповідь
    324.

Немає коментарів:

Дописати коментар